Makaron z sosem borowikowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Makaron z sosem grzybowym – przepis na wspaniały borowikowy sos. Bardzo lubię świeże grzyby i jak wiecie bardzo lubię wszystkie makarony. Co z tego wynika? Jedno z lepszych na świecie dań – makaron z sosem borowikowym. Danie to jest pyszne, aromatyczne, delikatne i całe przygotujecie w 20 minut. Korzystajcie ze świeżych grzybów bo niestety sezon na nie trwa krótko. Owszem można podobny makaron przygotować z mrożonych ale to nie to samo, świeże grzyby zachowują się trochę inaczej – ich konsystencja jest nieporównywalna.

Makaron z sosem borowikowym – składniki

  • 400 gramów świeżych borowików czyli prawdziwków
  • 1 spora cebula
  • odrobina masła
  • sporo soli i pieprzu
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • odrobina bulionu (najlepiej z suszonych grzybów) – osiągniecie dzięki temu arcygrzybowy aromat.
  • natka pietruszki do posypania

Żeby makaron udekorować i wydobyć jeszcze więcej smaku posypcie go odrobiną parmezanu – efekt jak w najlepszej restauracji.

Makaron z sosem borowikowym – przepis

  1. Borowiki umyć, wysuszyć i pokroić w dość grube plastry, żeby zachowały swój kształt.
  2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.
  3. Dodać do podsmażonej cebuli grzyby i całość smażyć na małym gazie około 10 minut – do momentu, aż grzyby lekko zmiękną. Całość posolić kilkoma szczyptami soli i oprószyć pieprzem.
  4. Zalać 30 % śmietanką i czekać aż sos trochę zgęstnieje, dodać trochę bulionu z suszonych grzybów i odparowywać do pożądanej konsystencji. Posypać pietruszką w razie potrzeby dosolić.
  5. W międzyczasie ugotować al dente makaron tagliatelle. Wyłożyć sos grzybowy na makaron, posypać parmezanem i natką pietruszki.
świeże grzyby
Świeże borowiki
4.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *