Makaron z sosem borowikowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Makaron z sosem grzybowym – przepis na wspaniały borowikowy sos. Bardzo lubię świeże grzyby i jak wiecie bardzo lubię wszystkie makarony. Co z tego wynika? Jedno z lepszych na świecie dań – makaron z sosem borowikowym. Danie to jest pyszne, aromatyczne, delikatne i całe przygotujecie w 20 minut. Korzystajcie ze świeżych grzybów bo niestety sezon na nie trwa krótko. Owszem można podobny makaron przygotować z mrożonych ale to nie to samo, świeże grzyby zachowują się trochę inaczej – ich konsystencja jest nieporównywalna.
Makaron z sosem borowikowym – składniki
- 400 gramów świeżych borowików czyli prawdziwków
- 1 spora cebula
- odrobina masła
- sporo soli i pieprzu
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- odrobina bulionu (najlepiej z suszonych grzybów) – osiągniecie dzięki temu arcygrzybowy aromat.
- natka pietruszki do posypania
Żeby makaron udekorować i wydobyć jeszcze więcej smaku posypcie go odrobiną parmezanu – efekt jak w najlepszej restauracji.
Makaron z sosem borowikowym – przepis
- Borowiki umyć, wysuszyć i pokroić w dość grube plastry, żeby zachowały swój kształt.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.
- Dodać do podsmażonej cebuli grzyby i całość smażyć na małym gazie około 10 minut – do momentu, aż grzyby lekko zmiękną. Całość posolić kilkoma szczyptami soli i oprószyć pieprzem.
- Zalać 30 % śmietanką i czekać aż sos trochę zgęstnieje, dodać trochę bulionu z suszonych grzybów i odparowywać do pożądanej konsystencji. Posypać pietruszką w razie potrzeby dosolić.
- W międzyczasie ugotować al dente makaron tagliatelle. Wyłożyć sos grzybowy na makaron, posypać parmezanem i natką pietruszki.