Mielonka z szynkowara

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Mielonka z szynkowara – składniki

  • 500g mielonej wieprzowej
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego

Mielonka z szynkowara – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę wędzoną.
  2. Formuj małe kotleciki z mięsa mielonego.
  3. Na każdym kotleciku umieść po plasterku szynki i serze żółtym.
  4. Złóż kotleciki na pół, tak aby szynka i ser były w środku.
  5. Włącz szynkowar i umieść w nim kotleciki.
  6. Gotuj przez około 20 minut, aż mielonka będzie dobrze wypieczona.
  7. Podawaj gorącą mielonkę z szynkowara z ulubionymi dodatkami.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *