Mini pączki jogurtowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Mini pączki jogurtowe – składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mini pączki jogurtowe – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Nie mieszaj zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu.
- Rozgrzej olej w głębokim garnku lub w frytkownicy do temperatury około 180°C.
- Za pomocą dwóch łyżeczek formuj małe kulki z ciasta i wrzucaj je ostrożnie do gorącego oleju. Smaż pączki na złoty kolor z obu stron.
- Wyjmij pączki z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Posyp pączki jogurtowe cukrem pudrem przed podaniem.
Mini pączki jogurtowe są idealne jako przekąska na przyjęcia, spotkania rodzinne lub jako słodki dodatek do porannej kawy. Możesz również eksperymentować z nadzieniem, dodając do środka dżem, krem czekoladowy lub owocowy. Smacznego!