Mrożenie pieczarek krok po kroku: Praktyczne porady, jak mrozić pieczarki w domu

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Mrożenie pieczarek to coraz popularniejszy sposób na przedłużenie ich trwałości oraz zachowanie smaku i wartości odżywczych. Wbrew pozorom, nie jest to trudne zadanie, a prawidłowo zamrożone pieczarki mogą być znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Zatem przekonajmy się, jak krok po kroku mrozić pieczarki w domu, by skutecznie wykorzystać te zdrowe grzyby w codziennej kuchni.

Jak wybrać odpowiednie pieczarki do mrożenia?

Zanim dowiesz się, jak mrozić pieczarki, warto poznać podstawowe zasady wyboru tych grzybów. Najlepiej mrozić świeże i jędrne pieczarki, które są ciągle zamknięte lub tylko delikatnie otwarte. Aby wybrać takie okazy, trzeba zwrócić uwagę na ich wygląd i kształt – powinny prezentować się apetyczne, mieć śnieżnobiałe kapelusze i nie wydać żadnego nieprzyjemnego zapachu. Pamiętaj! Nie mrozimy pieczarek zbyt długo przechowywanych, gdyż mogą się one wysuszyć lub być mniej wartościowe pod względem smaku oraz zdrowotnym.

Czy trzeba pieczarki umyć przed zamrożeniem?

Tak, pieczarki trzeba umyć przed mrożeniem, jednak nie robi się tego pod bieżącą wodą, gdyż takie grzyby wchłaniają wilgoć i tracą swoje wartości. Najlepiej pieczarki oczyścić za pomocą wilgotnej ściereczki lub szczoteczki, usuwając zabrudzenia na powierzchni oraz kurz. Aby zmniejszyć wilgoć, można je również odcinać od ogonków i wydrążyć, pozbywając się części jadalnej.

Jak mrozić pieczarki: Krok 1 – Blanchowanie

Blanchowanie to metoda, która pozwala przede wszystkim na zachowanie barwy, smaku i tekstury pieczarek. Blanchowanie polega na gotowaniu pieczarek w dużym rondlu z wodą przez ok. 2-3 minut. Warto do wody dodać odrobinę soli, co zapobiega przyklejaniu się pieczarek do dna naczynia. Pieczarki następnie należy wyjąć łyżką cedzakową i zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie – to pozwoli zatrzymać proces gotowania oraz utrzymać barwę.

Jak mrozić pieczarki: Krok 2 – Suszenie pieczarek

Po blanchowaniu pieczarki można przejść do ich suszenia. Wystarczy ułożyć je na ręcznikach papierowych lub czystej ściereczce i pozostawić na ok. 30 minut, aby dobrze się osuszyły. Staraj się na tym etapie usunąć jak najwięcej wilgoci z pieczarek.

Jak mrozić pieczarki: Krok 3 – Zamrażanie pieczarek

Teraz przyszedł czas na samą procedurę mrożenia, która składa się z kilku opcji. Można mrozić pieczarki oddzielnie, układając je na tacy lub blatanie folię aluminiową lub papier do pieczenia. Nierekomendowane jest natomiast po braku miejsca. Pieczarki należy wtedy zamrozić na kilka godzin, po czym przełożyć do woreczków foliowych lub pojemników i szczelnie zamknąć.

Inną opcją jest mrożenie pieczarek w miksturze razem z warzywami lub ziołami, np. z cebulą, selrem, papryką czy marchewką. Tak przygotowane pieczarki będą stanowić doskonały dodatek do zup, zapiekanek czy sałatek.

Jak mrozić pieczarki: Na co uważać?

Najważniejszą kwestią podczas mrożenia pieczarek jest ochrona przed wysuszeniem oraz ich sprawdzenie przed zamrażaniem – nie mrozimy ponownie! Ważną sprawą jest również dokładne oznaczenie pojemników z mrożonymi grzybami, aby łatwo się zorientować, co znajduje się w którym pojemniku oraz kiedy zostało zamrożone.

Teraz, gdy wiesz jak mrozić pieczarki, możesz korzystać z tej wiedzy, aby cieszyć się smakiem tego zdrowego i pysznego składnika również gdy na dworze świeci słońce, a pieczarki znikają z półek sklepowych.

Praktyczne porady dotyczące mrożenia pieczarek

Zamrażanie pieczarek pozwala cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas, nawet gdy są niedostępne w sklepach. Wybierz świeże, jędrne grzyby, a następnie umyj je delikatnie, nie zanurzając całkowicie w wodzie. Pamiętaj o krokach, które należy wykonać przed mrożeniem: blanchowanie pieczarek (gotowanie przez 2-3 minuty), suszenie na ręcznikach papierowych oraz dokładne usunięcie wilgoci. W przypadku mrożenia, rozważ opcje takie jak oddzielne mrożenie, czy mrożenie w mieszance z warzywami i ziołami. Dbaj o ochronę przed wysuszeniem oraz poprawne oznaczenie pojemników z zamrożonymi pieczarkami.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *