Muffinki z owocami na maślance
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 - 20 min
Łączny czas:
30 min.
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Muffinki na maślance są delikatne i lekkie, do tego świeże owoce i powstaje prosty, doskonały deser. Aksamitne babeczki są bardzo łatwe do przygotowania bez miksera. Wystarczy łyżka, foremki i garnek do rozpuszczania płynnych składników. Całość wymieszać i piec około 15 – 20 minut, trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem czy są suche.
Jeśli chcecie jeszcze bardziej wzbogacić wrażenia smakowe i kaloryczne proponuję prosty krem z mascarpone, cukrem pudrem i odrobiną wanilii.
Muffinki z owocami na maślance – składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru (lub drobnego cukru – będzie łatwiej wymieszać)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- pół szklanki maślanki
- garść świeżych owoców: jagody, maliny lub borówki (mogą być mrożone)
Prosty krem do babeczek:
- 200 gramów serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, nasiona z połowy laski wanilii
Muffinki z owocami na maślance – przepis
- Masło rozpuścić na małym gazie, lekko je przestudzić, a następnie dodać jajko i maślankę – całość wymieszać.
- Suche składniki wymieszać: cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia dokładnie połączyć, następnie dolać do nich maślano-maślankową masę. Całość wymieszać.
- Owoce umyć i dosypać do masy.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Foremki do babeczek lub kokilki wyłożyć papierowymi foremkami, które następnie należy wypełnić ciastową masą – mniej więcej do 2/3 wysokości (pamiętajcie proszek do pieczenia i soda sprawią, że ciasto wyrośnie).
- Wstawić babeczki do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, babeczki powinny być lekko rumiane, ale jednocześnie wilgotne. Sprawdźcie drewnianym patykiem czy upiekły się w środku.
- Do owocowych muffinków doskonale pasuje krem z ubitego serka mascarpone z wanilią i cukrem pudrem. Wystarczy dobrze wymieszać składniki i przenieść krem do szprycy lub rękawa cukierniczego. Dekorowanie babeczek to chyba najprzyjemniejsza robota cukiernicza.
wyglądają apetycznie.
Porywam jedną , wyglądają obłędnie 😉