Oponki bez sera

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Oponki bez sera – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Oponki bez sera – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce wymieszaj jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Dodaj mieszankę jogurtową do mąki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
  5. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i wrzucaj je do gorącego oleju, formując okrągłe oponki.
  6. Smaż oponki z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
  7. Wyjmij oponki z patelni i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  8. Posyp oponki cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *