Pad Krapow, czyli tajskie danie smażone z tajską bazylią na ostro
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
tajska
Pad Krapow przepis na pikantne i uzależniające tajskie danie z chilli, czerwoną papryką, zieloną fasolką, krewetkami lub kurczakiem a wszystko to skąpane w sosie ostrygowym z tajską bazylią. Jest to jedno z moich ulubionych dań – wiem, że piszę to w co trzecim przepisie ale uwierzcie mi to danie jest wybitne. Jest bardzo pikantne ale jednocześnie cudownie zrównoważone cukrem palmowym i osolone sosem ostrygowym w połączeniu z sosem rybnym. Do tego anyżowa poświata od liści tajskiej bazylii – zużywam prawie cały pęczek, jego aromat rozlewa się w całym daniu. Mogłabym opisywać jeszcze godzinę, ale przejdę do przepisu. Nadmienię jeszcze, że nie udało mi się zjeść nigdzie w Polsce równie dobrego Pad Krapow.
Pad Krapow – składniki:
- 350 gramów mrożonych, dużych szarych krewetek, lub około 400 gramów kurczaka (ja zrobiłam dziś wersję z krewetkami)
- 1 duża czerwona papryka
- 250 gramów zielonej świeżej fasolki (uprzednio blanszowana)
- 2 świeże czerwone chilli
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek sosu ostrygowego – solidnych łyżek (dobrego, gęstego sosu ostrygowego)
- 2 łyżki sosu rybnego (ja używam squid)
- 2 łyżki cukru palmowego – lub innego brązowego cukru w tzw. bryle
- 2 łyżeczki sosu sambal oelek, żeby było jeszcze bardziej pikantnie
- pęczek tajskiej bazylii – używam samych listków
- Odrobina oleju do smażenia
- Biały jaśminowy ryż lub makaron udon do podania.
Pad Krapow – przepis
- Jeśli używacie kurczaka zacznijcie od jego szybkiego podsmażenia. Następnie zdejmijcie go z gazu i dodajcie na sam koniec do gotowego sosu – w tym samym momencie co krewetki.
- Zieloną fasolkę umyć i poodcinać jej końcówki. Wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie szybko schłodzić – tym sposobem fasolka będzie miała doskonałą konsystencję i kolor.
- W kubku wymieszać sos ostrygowy z sosem rybnym, cukrem i odrobiną sosu sambal.
- Pokroić chilli i czosnek na drobne kawałeczki. Następnie pokroić czerwoną paprykę w słupki.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić czosnek i chilli. Zanim się zarumienią dorzucić paprykę i smażyć około 5 minut.
- Dodać na patelnię fasolę i zalać mieszanką sosu. Smażyć około 2 minut. Następnie dodać krewetki (najlepiej szare) i smażyć całość do momentu aż krewetki zaróżowią się czyli około 3 minut.
- Posypać całość tajską bazylią i dać jej chwilę, aż zmięknie w sosie.
- Całość na koniec posypuję jeszcze kilkoma liśćmi tajskiej bazylii i krążkami chilli.
Serwuję to danie z białym jaśminowym ryżem lub z makaronem udon, który w jakiś magiczny sposób koi ostrość tego dania. Dla ozdoby możecie posypać całość odrobiną szczypioru.
Gdzie kupić składniki takie jak tajska bazylia lub dobry sos rybny czy ostrygowy? Odwiedźcie lokalne azjatyckie delikatesy lub sieć sklepów kuchnie świata. Ja kupuję zazwyczaj produkty w wietnamskich delikatesach lub na straganie przy hali Mirowskiej.