Paluchy wiedźmy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy – składniki

  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g suchych drożdży
  • 300ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Paluchy wiedźmy – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i suchye drożdże.
  2. Dodaj ciepłą wodę i oliwę, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Przed podzieleniem ciasta na porcje, rozgrzej piekarnik do 200°C.
  5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj z nich paluchy wiedźmy.
  6. Na osobnej misce wymieszaj czarnuszkę, oregano, tymianek, rozmaryn, czosnek, paprykę, sól czosnkową i pieprz.
  7. Posmaruj paluchy wiedźmy jajkiem, a następnie posyp je przygotowanym wcześniej mieszanką ziołową.
  8. Umieść paluchy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
  9. Podawaj paluchy wiedźmy na ciepło, najlepiej z sosem pomidorowym lub czosnkowym dipem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *