Pierś z kurczaka z pieczarkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Pierś z kurczaka z pieczarkami


Pierś z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka z pieczarkami – składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji

Pierś z kurczaka z pieczarkami – przepis krok po kroku

  1. Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.
  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  5. Dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną i puścią sok.
  6. Przełóż pieczarki na talerz.
  7. Na tej samej patelni dodaj kolejną łyżkę masła i podsmaż kurczaka z obu stron, aż będą złociste.
  8. Dodaj pieczarki z powrotem na patelnię i wymieszaj z kurczakiem.
  9. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Podawaj gorące danie posypane świeżymi ziołami.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *