Pigwa – przetwory, które pokochasz!

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Złociste, gruszkowate w kształcie owoce pigwy to prawdziwe skarby jesieni! Choć na surowo są twarde i cierpkie, to odpowiednio przygotowane stają się prawdziwą bombą witamin i mikroelementów – a do tego pysznie smakują. Jak przygotować zdrowe przetwory z owoców pigwy, po które z przyjemnością będziesz sięgał przez całą zimę? Podpowiadamy!

Dlaczego warto wybierać owoce pigwy?

Co takiego kryją w sobie owoce pigwowca, że warto przyrządzać z nich przetwory? Przede wszystkim owoce pigwy pospolitej zawierają duże ilości witaminy C (15 mg w 100 g). Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, potas, wapń, pektyny i miedź. Wśród dobroczynnych właściwości pigwy trzeba więc wymienić wspieranie odporności w okresie przeziębień. Dodatkowo owoce pigwy (a więc także przetwory z pigwy) działają przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.

Czy każdy może bez przeszkód sięgać po pigwowe przetwory? Konfitura z pigwy, dżem czy sok (z uwagi na zawartość cukrów) nie są polecane cukrzykom. Ostrożnie do przetworów z pigwy powinny też podchodzić kobiety w ciąży – czasem pigwa może wywołać problemy ze strony układu pokarmowego.

Sok z owoców pigwy – pigwa idealna na zimę!

Jak wykorzystać owoce pigwy? Najprostsza metoda to przygotowanie z nich soku! Do jego przyrządzenia potrzebne będą tylko dwa składniki: pigwa i cukier. Sok przyrządzisz na dwa sposoby.

Sok z pigwy – składniki na przepis podstawowy

Pierwszy z nich, tradycyjny, wymaga zastosowania słoika, gazy oraz takiej samej ilości cukru i owoców pigwy. Owoce należy umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane owoce umieść w słoiku i zasyp warstwą cukru. Przykryj gazą i odstaw na kilka dni. Po tym czasie pigwa puści sok. Ostrożnie odlej go do wyparzonych słoików i gotowe!

Sok z pigwy gotowy w kilka minut

Drugi sposób pozwoli Ci cieszyć się pysznym sokiem jeszcze tego samego dnia. Do jego przyrządzenia potrzebujesz jednak sokownika. Ta metoda jest łatwiejsza, a gotowe przetwory nie wymagają pasteryzacji – o ile oczywiście wybierzesz dobrej jakości sokowniki! Aby przygotować sok z pigwy, potrzebujesz pół kilograma cukru i kilograma owoców. Składniki umieść w sokowniku i gotuj zgodnie z czasem podanym przez producenta urządzenia.

CZYTAJ  Ile i w jakiej temperaturze piec całego indyka?

Do czego jeszcze przyda się pigwa? Przetwory z dodatkiem alkoholu

Sok pigwowy to niejedyny sposób na wykorzystanie owoców pigwy! Równie popularną opcją jest aromatyczna nalewka z pigwy, która jak nic innego rozgrzeje Cię w zimowe wieczory. Jak ją przygotować? Potrzebne będzie:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 500 g cukru;
  • 500 ml wódki;
  • 500 ml spirytusu.

Owoce pigwy dokładnie umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój miąższ na małe kawałki (albo w drobną kostkę). Przełóż część do dużego słoja (tak, aby utworzyć równą warstwę) i zasyp cukrem. Postępuj tak, aż do zużycia wszystkich owoców i całego cukru. Zakręcony słój odstaw na parapet na kilka dni. 3-4 razy dziennie potrząsaj i kołysz słojem, by cukier się rozpuszczał. Następnie dolej wódkę, wymieszaj całość i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na ok. 30 dni. Nalewka z pigwy jest prawie gotowa! Teraz wystarczy tylko odlać nalewkę na wódce do osobnego słoika, a owoce pigwy zalać spirytusem. Po kolejnych 2 tygodniach połącz obydwie nalewki.

Dżem z dojrzałych owoców pigwy

Choć sama pigwa ma cierpki smak, to już przyrządzone z niej dżemy są pyszne i słodkie. Chcesz się przekonać? Przygotuj słoiki na przetwory oraz składniki dżemu:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1-2 szklanki cukru;
  • 1-1,5 szklanki wody.

Dżem z pigwy możesz zrobić też z dodatkiem innych owoców, np. jabłka czy gruszek. Wszystkie owoce trzeba dokładnie umyć i z każdego usunąć gniazdo nasienne. Następnie dobrze jest zetrzeć je lub pokroić w małe kawałki. Tak przygotowane owoce pigwy (i np. jabłka) zalewamy wodą. Dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu, do zmięknięcia owoców i uzyskania jednolitej masy. Pamiętaj, że do gotowania dżemów najlepiej sprawdzają się garnki z grubym dnem! Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i dobrze je zakręć.

Sok z pigwy dodany do gorącej herbaty, dżem albo nalewkę z pigwy docenisz zwłaszcza późną jesienią i zimą. „Polska cytryna” zapewni Ci wówczas sporą dawkę witaminy C, a co za tym idzie – pomoże zadbać o lepszą odporność i zdrowie. Pamiętaj jednak, że po przetwory z pigwy warto sięgać przez cały rok!

CZYTAJ  Najlepsze białko SFD w smaku? Poznaj opinie

5/5 - (1 vote)
Redaktor zewnętrzny
Redaktor zewnętrzny
Artykuły: 51

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *