Herbaty zimowe, które rozgrzeją Cię podczas chłodnych dni – wybierz ulubioną kompozycję!

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Nadeszła zima — niskie temperatury i szybko zapadający zmrok mogą skutecznie zniechęcić do wychodzenia na zewnątrz i uprzykrzyć życie zmarzluchom. Dobrym sposobem na rozgrzanie się po zimowym spacerze lub umilenie długiego wieczoru jest kubek herbaty. Przedstawiamy kilka propozycji aromatycznych i rozgrzewających herbat, które idealnie sprawdzą się podczas chłodnych dni!

Klasyczne zimowe mieszanki

Już od jesieni na sklepowych półkach pojawiają się pierwsze mieszanki rozgrzewających herbat. Jeżeli zależy nam na klasycznym, przyprawowym i lekko słodkim smaku, warto sięgać po kompozycje zawierające cynamon, goździki, imbir, a także kawałki owoców, takich jak: jabłko, pomarańcz, żurawina.

Jeśli nie możemy spożywać kofeiny lub chcemy kupić rozgrzewający napar, który możemy popijać wieczorem, sięgnijmy po kompozycję, która nie zawiera liści herbaty, a same przyprawy i owoce. W ten sposób będziemy cieszyć się zimowym smakiem bez obaw o kłopoty ze snem.

Pamiętajmy, by wybierać mieszanki wysokiej jakości, w składzie których rzeczywiście znajdują się przyprawy i owoce, a nie tylko aromaty. Szeroki wybór herbat najwyższej jakości znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Herbata chai — indyjski sposób na rozgrzanie

Chai tea to tradycyjna indyjska herbata. W kraju, z którego pochodzi, spożywa się ją cały rok, jednak — ze względu na zawarte w niej intensywne przyprawy i otulające podniebienie mleko — polecamy zwrócić na nią uwagę, szczególnie podczas chłodniejszych dni.

Ile indyjskich rodzin, tyle przepisów na przygotowanie tego aromatycznego naparu, jednak jest kilka składników, które powinny znaleźć się w każdej chai. Przede wszystkim czarna herbata, do której dodajemy przyprawy: cynamon, goździki, anyż, kardamon, imbir, a czasem mielony pieprz lub nawet wanilię. Przygotowanie również nie jest skomplikowane. W garnku gotujemy herbatę z przyprawami i wodą, a po zagotowaniu dodajemy mleko. Trzymamy jeszcze chwilę na małym ogniu i przelewamy do filiżanek. Chai możemy osłodzić miodem lub cukrem.

Jeżeli nie mamy ochoty robić własnej mieszanki i jej gotować, możemy kupić gotowe herbaty chai, które zalewamy wrzątkiem. Tradycyjnie herbatę chai pija się z mlekiem, które łagodzi intensywny smak przypraw, jednak jeśli jesteście fanami intensywnych smaków, możecie spróbować bez.

Rodzajów rozgrzewających herbat jest wiele. Dokonując wyboru, pamiętajmy o tym, by sprawdzić skład. Szukajmy w nim przypraw i owoców, na smaku których, nam zależy. Długie zimowe popołudnia to także dobry czas na eksperymentowanie i tworzenie własnych kompozycji rozgrzewających herbat.

Rate this post
Redaktor zewnętrzny
Redaktor zewnętrzny
Artykuły: 26

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *