Placki bananowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Placki bananowe to pyszne i zdrowe danie, które można przygotować w szybki i łatwy sposób. Są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako deser. Te bananowe placki są pełne smaku i doskonale komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, jogurt grecki czy świeże owoce.

Placki bananowe – składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki (można użyć mąki pszennej lub owsianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Placki bananowe – przepis krok po kroku

  1. W misce rozgnieć banany widelcem, aż staną się gładkie.
  2. Do rozgniecionych bananów dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wszystko razem wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, tworząc okrągłe placki o średnicy około 8-10 cm.
  6. Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
  7. Przełóż usmażone placki na talerz i kontynuuj smażenie kolejnych porcji, dodając olej na patelnię, jeśli jest to konieczne.
  8. Serwuj placki bananowe na ciepło, polane ulubionym syropem lub posypane cukrem pudrem.

Teraz, gdy znasz przepis na Placki bananowe, możesz cieszyć się tym pysznym i zdrowym daniem. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *