Puree ziemniaczane z bazylią
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
35 min.
Łączny czas:
40 min.
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Puree bazyliowe z ziemniaków to idealny dodatek do dań z ryb – smażony łosoś, pstrąg czy każda inna ryba będą jeszcze smaczniejsze w towarzystwie tego delikatnego, aromatycznego dodatku. Bazyliowe puree jest banalnie proste w przygotowaniu – najważniejszy składnik to świeża bazylia – najlepiej porządna garść liści wraz z łodyżkami, trochę oliwy i opcjonalnie ząbek czosnku dla wszystkich, którzy lubią podostrzyć smak dań. Sól do doprawienia i mamy pyszny, oryginalny dodatek z ziemniaków.
Puree ziemniaczane z bazylią – składniki
- 600 gramów ziemniaków
- pół pęczka/doniczki bazylii (co najmniej) – chodzi o standardową sadzonkę z marketu
- 1 mały ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy
- sól lub vegeta
Puree ziemniaczane z bazylią – przepis
- Ziemniaki obrać i ugotować z solą. Następnie odlać je i postawić na gaz, żeby trochę je podsuszyć – w żadnym wypadku nie można ich przypalić – trzeba pozbyć się nadmiaru wody – dzięki temu puree będzie miało idealną konsystencję.
- W blenderze lub moździerzu dokładnie zmielić bazylię z oliwą i czosnkiem.
- Pastę bazyliową utłuc z ziemniakami tłuczkiem, w razie potrzeby dosolić i dodać oliwy. Ziemniaki powinny być gładkie i zielone. Jeśli lubicie bardziej treściwe puree nie zaszkodzi trochę kwaśnej śmietany – owszem będzie cięższe, ale za to jeszcze bardziej kremowe.
- Koniecznie zostawcie kilka gałązek bazylii do ozdoby, pięknie podkreślą kolor tego niecodziennego dodatku ziemniaczanego.
- Takie puree można też zapiec np. w kształcie różyczek w piekarniku – będzie spektakularnie.