Puree ziemniaczane z bazylią

Czas przygotowania:

5 min.

Czas gotowania:

35 min.

Łączny czas:

40 min.

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Puree bazyliowe z ziemniaków to idealny dodatek do dań z ryb – smażony łosoś, pstrąg czy każda inna ryba będą jeszcze smaczniejsze w towarzystwie tego delikatnego, aromatycznego dodatku. Bazyliowe puree jest banalnie proste w przygotowaniu – najważniejszy składnik to świeża bazylia – najlepiej porządna garść liści wraz z łodyżkami, trochę oliwy i opcjonalnie ząbek czosnku dla wszystkich, którzy lubią podostrzyć smak dań. Sól do doprawienia i mamy pyszny, oryginalny dodatek z ziemniaków.

Puree ziemniaczane z bazylią – składniki

  • 600 gramów ziemniaków
  • pół pęczka/doniczki bazylii (co najmniej) – chodzi o standardową sadzonkę z marketu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • sól lub vegeta

Puree ziemniaczane z bazylią – przepis

  1. Ziemniaki obrać i ugotować z solą. Następnie odlać je i postawić na gaz, żeby trochę je podsuszyć – w żadnym wypadku nie można ich przypalić – trzeba pozbyć się nadmiaru wody – dzięki temu puree będzie miało idealną konsystencję.
  2. W blenderze lub moździerzu dokładnie zmielić bazylię z oliwą i czosnkiem.
  3. Pastę bazyliową utłuc z ziemniakami tłuczkiem, w razie potrzeby dosolić i dodać oliwy. Ziemniaki powinny być gładkie i zielone. Jeśli lubicie bardziej treściwe puree nie zaszkodzi trochę kwaśnej śmietany – owszem będzie cięższe, ale za to jeszcze bardziej kremowe.
  4. Koniecznie zostawcie kilka gałązek bazylii do ozdoby, pięknie podkreślą kolor tego niecodziennego dodatku ziemniaczanego.
  5. Takie puree można też zapiec np. w kształcie różyczek w piekarniku – będzie spektakularnie.
pieczony pstrąg teczowy
Różyczki z puree bazyliowego
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *