Sałatka caprese z pesto
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
włoska
Sałatka caprese – szybka i pyszna przekąska idealna na upalne lato. Caprese to mozzarella z pomidorami, oliwą i odrobiną bazylii, ja czasem polewam tę sałatkę odrobiną pesto. Najważniejsze w sałatce caprese są dobre, słodkie i dojrzałe pomidory – to one tworzą smak, soczystość i aromat. Jeśli z nieba leje się żar, Wam nic się nie chce, a jednak jesteście głodni – wybierzcie to danie – przygotujecie je w 2 minuty, zjecie zdrowo, smacznie i lekko. Jeśli chcecie najeść się bardziej możecie zgrillować pieczywo natarte odrobiną czosnku – takie grzanki idealnie pasują do caprese.
Sałatka caprese – składniki
- 1 mozzarella
- 2 duże dojrzałe pomidory
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- do ozdoby: kilka oliwek i trochę pesto
Sałatka caprese – przepis
- Pomidory umyć i opcjonalnie sparzyć i obrać ze skóry – sałatka będzie jeszcze delikatniejsza.
- Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry o podobnej grubości.
- Poprzekładać plastry mozzarelli pomidorami, polać oliwą, opcjonalnie posolić i dodać pieprzu – ja nie lubię solonych pomidorów i nigdy nie solę caprese – wiem, że większość osób jednak woli soloną – dlatego pozwalam ją posolić 😉
- Położyć kilka liści bazylii i ewentualnie kilka oliwek. Można polać też sałatkę bazyliowym pesto – będzie jeszcze bardziej aromatycznie.
Jeśli chcecie przygotować tę sałatkę na imprezę, żeby łatwo można było ją jeść nadziejcie pomidory koktajlowe i kulki z mozzarelli na patyczki do szaszłyków – całość skropcie pesto bazyliowym i bawcie się dobrze.