Sałatka na grilla

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka na grilla – składniki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 200g sera feta
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 1/2 szklanki czarnych oliwek

Sałatka na grilla – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj grill i rozgrzej go do średniego ognia.
  2. Opłucz sałatę, ogórka, papryki i cebulę. Pokrój sałatę na kawałki, ogórka w plastry, papryki w paski, a cebulę w cienkie plasterki.
  3. Na grillu grilluj papryki i cebulę przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Przełóż je do miski.
  4. Na grillu grilluj plastry ogórka przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie zgrillowane. Przełóż je do miski z paprykami i cebulą.
  5. Na grillu grilluj plastry sera feta przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko zrumienione. Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami.
  6. W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
  7. Do miski z grillowanymi składnikami dodaj sałatę i czarne oliwki (jeśli używasz). Polej wszystko przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  8. Podawaj od razu, aby cieszyć się smakiem świeżych składników i aromatem grilla.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *