Sałatka z tortellini i mozzarellą

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

220 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Sałatka z tortellini i mozzarellą – składniki

  • 500g tortellini (można użyć dowolnego rodzaju, na przykład z mięsem, szpinakiem lub serem)
  • 1 kulka mozzarelli (alternatywnie można użyć serka feta lub koziego sera)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 garść świeżej bazylii, posiekanej
  • 1 garść czarnych oliwek, pokrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka z tortellini i mozzarellą – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj wodę i dodaj trochę soli. Wrzuć tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą al dente. Odcedź i odstaw na bok, aby przestygły.
  2. W międzyczasie, w dużej misce wymieszaj pokrojoną mozzarellę, papryki, ogórki, cebulę, bazylię i oliwki.
  3. Do miski dodaj przestudzone tortellini i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Polij sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj, aby składniki zostały pokryte sosem.
  6. Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  7. Sałatkę podawaj schłodzoną jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *