Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) z octem, cebulą i sosem winegret

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka ziemniaczana czyli wybitnie dobre, tanie i proste danie. Kartoffelsalat to paradoksalnie lekka i zdrowa przekąska. Byłam zdziwiona jej doskonałym smakiem, dawno nie jadłam tak prostego i pysznego dania zarazem. Użyjcie czerwonej cebuli – nie dość, że jest delikatna i smaczna to jeszcze ożywi kolor sałatki ziemniaczanej. Sos winegret na bazie musztardy podkreśla smak ziemniaków – spróbujcie nie pożałujecie. Użyjcie ziemniaków sałatkowych lub innych nierozpadających się odmian – jeśli jednak rozgotujecie ziemniaki jakimś cudem – zróbcie z nich pure i tego dnia odpuśćcie sobie ziemniaczaną sałatkę, gdyż rozgotowane kartofle zrujnują jej cały urok.

Sałatka ziemniaczana – składniki:

  • ziemniaki sałatkowe około 700-900 gramów
  • około 150 ml bulionu przygotowane z jednej kostki lub intensywnego naturalnego wywaru wołowego, warzywnego lub z kurczaka
  • średnia czerwona cebula (ewentualnie zwykła gdy nic innego nie macie pod ręką – polecam jednak czerwoną)
  • 4 łyżki białego octu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • jedna łyżka musztardy
  • pieprz
  • szczypiorek do przybrania (opcjonalnie)

Sałatka ziemniaczana – przepis:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach około 20-30 min, aż ziemniaki będą ugotowane w środku. To bardzo ważne, żeby ziemniaków nie rozgotować, bo inaczej za bardzo się rozpadną podczas krojenia i mieszania.
  2. Ziemniaki obieramy gdy są jeszcze gorące i kroimy na plasterki grubości około 0,5-1 cm. Przekładamy do dużej miski i zalewamy bulionem, lekko mieszamy i zostawiamy na 3 minuty. Ziemniaki muszą nabrać bulionowego smaku – ale nie rozmoczcie ich zanadto.
  3. W osobnej misce przygotowujemy sos winegret mieszając intensywnie i dokładnie ocet, olej, cukier, pieprz i musztardę.
  4. Ziemniaki polewamy sosem winegret i dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i mieszamy całość delikatnie.
  5. Podajemy z pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Polecam to proste danie jako przekąskę lub dodatek do innych dań.

4.3/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *