Sernik z musem malinowym na biszkopcie

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sernik z musem malinowym na biszkopcie


Sernik z musem malinowym na biszkopcie

Sernik z musem malinowym na biszkopcie – składniki

  • 250g biszkoptów
  • 500g serka homogenizowanego
  • 200g mascarpone
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Sernik z musem malinowym na biszkopcie – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj biszkopty: rozkrusz je na mniejsze kawałki i umieść w misce.
  2. W drugiej misce wymieszaj serek homogenizowany, mascarpone, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolita masa.
  3. Dodaj masę serową do rozkruszonych biszkoptów i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
  5. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C.
  6. W międzyczasie przygotuj mus malinowy: w rondelku podgrzej maliny, cukier puder i sok z cytryny, aż maliny się rozpadną i powstanie gęsty mus.
  7. Po upieczeniu sernika, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Na ostudzony sernik wyłóż mus malinowy, równomiernie rozprowadzając go po wierzchu.
  9. Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin, aby mus malinowy się stężał.
  10. Sernik z musem malinowym na biszkopcie gotowy! Podawaj schłodzony.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *