Snickers bez pieczenia
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Snickers bez pieczenia – składniki
- 200g herbatników
- 100g masła (lub margaryny)
- 200g kremowego masła orzechowego
- 200g karmelu
- 200g mlecznej czekolady
- 100g solonych orzeszków ziemnych
Snickers bez pieczenia – przepis krok po kroku
- Rozgnieć herbatniki w misce na drobne kawałki.
- W rondelku rozpuść masło (lub margarynę) i dodaj rozgniecione herbatniki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Przełóż masę z herbatników do formy o wymiarach 20×20 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na 30 minut, aby stężała.
- W międzyczasie, w rondelku podgrzewaj kremowe masło orzechowe i karmel, aż składniki się połączą i staną się gładkie. Zdejmij z ognia i odstaw na chwilę, aby przestygło.
- Wyjmij formę z lodówki i równomiernie rozprowadź warstwę kremowego masła orzechowego i karmelu na wierzchu herbatnikowej masy.
- Posyp solonymi orzeszkami ziemnymi, delikatnie je dociskając do kremowej warstwy.
- W rondelku rozpuść mleczną czekoladę na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Polej nią całość wierzchniej warstwy.
- Wstaw formę z powrotem do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby wszystkie składniki dobrze stężały.
- Po tym czasie wyjmij z lodówki, pokrój na kawałki i podawaj.
Teraz możesz cieszyć się pysznym Snickers bez pieczenia! To idealna słodka przekąska dla wszystkich miłośników czekolady, karmelu i orzechów. Smacznego!