Snickers bez pieczenia

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Snickers bez pieczenia – składniki

  • 200g herbatników
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 200g kremowego masła orzechowego
  • 200g karmelu
  • 200g mlecznej czekolady
  • 100g solonych orzeszków ziemnych

Snickers bez pieczenia – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce na drobne kawałki.
  2. W rondelku rozpuść masło (lub margarynę) i dodaj rozgniecione herbatniki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Przełóż masę z herbatników do formy o wymiarach 20×20 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na 30 minut, aby stężała.
  4. W międzyczasie, w rondelku podgrzewaj kremowe masło orzechowe i karmel, aż składniki się połączą i staną się gładkie. Zdejmij z ognia i odstaw na chwilę, aby przestygło.
  5. Wyjmij formę z lodówki i równomiernie rozprowadź warstwę kremowego masła orzechowego i karmelu na wierzchu herbatnikowej masy.
  6. Posyp solonymi orzeszkami ziemnymi, delikatnie je dociskając do kremowej warstwy.
  7. W rondelku rozpuść mleczną czekoladę na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Polej nią całość wierzchniej warstwy.
  8. Wstaw formę z powrotem do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby wszystkie składniki dobrze stężały.
  9. Po tym czasie wyjmij z lodówki, pokrój na kawałki i podawaj.

Teraz możesz cieszyć się pysznym Snickers bez pieczenia! To idealna słodka przekąska dla wszystkich miłośników czekolady, karmelu i orzechów. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *