Szaszłyki z kurczaka na grilla
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Szaszłyki z grilla to moja kolejna propozycja na pyszne danie z grilla – spokojnie opiszę niebawem nieśmiertelną karkówkę, ale na razie pomysł na lekką, smaczną i szybką przekąskę – danie jest dość łatwe w przygotowaniu, jeśli nie przesuszycie mięsa wyjdą doskonałe. Warzywa dodadzą aromatu a dym z grilla cudnie je uwędzi.
Szaszłyki z kurczaka na grilla – składniki
- pierś z kurczaka lub inne mięso, może być szynka, schab lub łopatka, a dla amatorów karkówki może być też karkóweczka
- cebula
- pieczarki
- papryka
- cukinia
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- curry
- chilli
- do zamarynowania całości: jogurt naturalny
Szaszłyki z kurczaka na grilla – przepis
- Marynata na bazie jogurtu naturalnego to doskonała alternatywa dla oleju – nie dość, że nie zawiera prawie tłuszczu to powoduje niezwykłe zmiękczenie mięsa, które staje się kruche, delikatne i wilgotne. Pokrojone kawałki mięsa marynujemy w jogurcie i przyprawach. Jeśli lubicie ostre szaszłyki nie żałujcie chilli, jeśli łagodniejsze dodajcie curry dla koloru.
- Warzywa kroimy w odpowiedniej wielkości kawałki – podobnej wielkości do kawałków mięsa, nadziewamy na drewniany patyk do szaszłyka –
- najlepiej uprzednio namoczony w wodzie – dzięki temu nie zacznie się palić od rozżarzonego grilla.
- Przekładamy szaszłyki naprzemiennie mięsem i warzywami, pieczemy na grillu – jeśli nie mamy pod ręko grilla – piekarnik też się sprawdzi.
Pilnujcie mięsa, żeby nie stało się suche – a szaszłyki będą wyborne. W tym roku zapomnijcie o tłustej kiełbasie i weźcie się za robienie szaszłyków.
Ależ apetycznie wyglądają, pyszne 😉 ! Zapraszam do mnie na warzywa grillowane !
pysznosci zupka grzybowa , kukurydziana ,desery z kokosem drinki i przepyszne szaszłuyki i slodkosci
[…] Można ją podać na kolację, ale można też jak najbardziej zaserwować jako drugie danie na obiad. Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie – gotowanie w mig" nr 8/2010. Składniki: 1 kalafior (ok. 1 kg)1 brokuł (ok. 1 kg)1 łyżka soli1 łyżeczka cukru 20 dag szynki wędzonej1 cebula (10 – 15 dag)3 łyżki masła 2 łyżki mąki2 szklanki mleka½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku20 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonym i doprawionym łyżeczką cukru wrzątku przez ok. 5 minut. *Jeżeli mamy obawy, że naczynie może nam pęknąć po włożeniu do piekarnika o tej temperaturze, wówczas wkładamy je do temp. 100°C, po ok. 5 minutach podwyższamy do 180°C i od chwili zawrzenia zapiekamy ok. 15 minut. Szaszłyki z grilla z cukinią pieczarkami i papryką pyszne lekkie danie. […]