Zalewajka
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zalewajka to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdza się w chłodne dni. Jest to gęsta zupa, która składa się z kiszonej kapusty, suszonych grzybów i mięsa. Zalewajka jest pełna smaku i aromatu, idealna do rozgrzania organizmu.
Zalewajka – składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 500 g mięsa (np. wieprzowina, wołowina)
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Zalewajka – przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj suszone grzyby i gotuj przez 15 minut, aż zmiękną.
- W międzyczasie, w osobnym garnku ugotuj mięso w osolonej wodzie. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z bulionu i odłóż na bok.
- Do garnka z grzybami dodaj kiszoną kapustę. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
- W międzyczasie, na patelni podsmaż cebulę, marchewkę i ziemniaki.
- Dodaj podsmażone warzywa do garnka z kapustą i grzybami. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie.
- Połowę mięsa pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka. Drugą połowę mięsa zostaw na później.
- Gdy zupa będzie gotowa, dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zalewajkę gorącą, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zalewajka to danie, które doskonale smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Jej gęsta konsystencja i pełen smak sprawiają, że z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia. Spróbuj zalewajki już dziś i delektuj się tradycyjnym polskim smakiem!