Delikatne policzki wołowe

Delikatne policzki wołowe 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Delikatne policzki wołowe

Policzki wracają do łask – przyrządzicie z nich gulasz o wyrazistym aromacie – koniecznie podlejcie je czerwonym winem – zyskają głębię. Długo duszone policzki wołowe będą rozpadały się pod delikatnym dotknięciem widelca – świetne danie, żeby się popisać.

Policzki wołowe składniki:

600-700 gramów policzków wołowych

300 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina

szklanka bulionu wołowego

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

2 średnie marchewki

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

ziele angielski

liście laurowe

szczypta suszonego tymianku

sól, pieprz

olej

skrobia kukurydziana lub ziemniaczana

Policzki wołowe przepis:

Policzki należy umyć, oczyścić i wysuszyć. Mięso dzielimy w ten sposób, żeby zostały 4 duże kawałki równej wielkości i grubości (każdy z policzków dzielimy wzdłuż na pół). Przyprawiamy obficie solą oraz pieprzem.

Na żeliwnej lub stalowej patelni bardzo mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na dużym ogniu smażymy policzki po kilka minut z każdej ze stron – żeby dobrze zamknąć mięso. Po usmażeniu przekładamy mięso do garnka, w którym będziemy dusić mięso.

Na patelni po smażeniu mięsa (nie myjemy patelni!) smażymy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek – całość może się lekko przypalić.

Gdy cebula się zeszkli wlewamy na patelnię wino i dokładnie mieszamy całość odskrobując przypalone kawałki z patelni, w ten sposób wydobędziemy pełen smak do sosu.

Zawartość patelni wlewamy do garnka z policzkami oraz dopełniamy bulionem wołowym. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, tymianek i wstawiamy całość na mały ogień. Dusimy mięso pod lekko uchyloną pokrywką około 2 godziny.

Po 2 godzinach duszenia dodajemy pokrojone w średnią kostkę warzywa – pietruszkę, seler oraz marchewkę. Dusimy kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Delikatnie wyjmujemy policzki wołowe łyżką cedzakową na talerz, a zawartość garnka (sos z warzywami) redukujemy na dużym ogniu przez 5-7 minut. Smak sosu musi być bardzo intensywny, sos powinien zredukować się do około 2/3 objętości.

Na koniec zagęszczamy sos skrobią kukurydzianą (łyżeczka lub dwie) rozpuszczoną w zimnej wodzie. Po wlaniu zawiesiny do sosu mieszamy całość i gotujemy do uzyskania lekko gęstego, bardzo esencjonalnego winno-warzywnego sosu.

Na koniec policzki wkładamy do sosu i podgrzewamy delikatnie całość.

Policzki wyśmienicie smakują z pure ziemniaczanym lub pure z warzyw – np. selera lub kalafiora.

aromatyczne policzki wołowe

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://kristal.net.pl Kristal

    Jej, nie wiedziałam, że można zaserwować takie danie. Zajrzałam na przepis z ciekawości, bo sama jeszcze nie wiem, czy miałabym odwagę spróbować. Danie jakoś bardzo pospolite nie jest :)

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Policzki wołowe są przepyszne! Najbardziej delikatne duszone mięso wołowe. Naprawdę polecamy, bo warto spróbować!

  • http://www.33opony.com.pl/ 33opony

    Dla mnie wygląda to jak naleśnik w czekoladzie, więc pewnie byłbym zdziwiony, gdyby nie powiedziano mi w restauracji, co to takiego jest naprawdę. Wygląda przyzwoicie i smakowicie, to przyznaję.

Komentarze

komentarze

Back to Top