Paella z królikiem i krewetkami

Oceń ten przepis

Paella z królikiem i krewetkami

Paella to pyszne, proste danie z ryżu duszonego na patelni z mięsem i warzywami, w przeciwieństwie do risotto wodę do paelli wlewamy tylko raz (nie podlewamy ryżu) i nie mieszamy – od spodu ma powstać delikatna, chrupiąca skorupka z ryżu. Istotnym składnikiem jest czosnek – najlepiej pół główki w całości. Piękny, żółty kolor gwarantuje szczypta szafranu.

Pierwszą paellę jadłam w Barcelonie – domowa, prosta i pyszna – przygotowana przez znajomych, u których mieszkaliśmy. Na szczęście udało nam się wyłudzić sprawdzony przepis, a nawet asystować w przygotowaniu – teraz ja dzielę się nim z Wami.

Poniżej przepis na delikatną paellę z królikiem i krewetkami, królika można z powodzeniem zastąpić kurczakiem – koniecznie z kawałkami kości, które nadają głębi smaku.

Paella z królikiem składniki:

pół królika (około 8 kawałków) – do podzielenia na porcje (można zachować podroby)

garść krewetek

1 czerwona, słodka papryka

pół główki czosnku – tniemy w poprzek

2 dojrzałe pomidory

4 łyżki oliwy z oliwek

450 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)

1 szklanka krótko ziarnistego ryżu

2 szczypty szafranu

1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki

natka pietruszki

sól, pieprz

Paella z królikiem przepis:

Królika pokroić na 2-3 cm porcje, oprószyć solą i pieprzem, następnie zrumienić przez około 5 minut na oliwie z oliwek – chodzi o zamknięcie porów mięsa – żeby zachować soczystość. Można dodać podroby królika – zwłaszcza wątróbkę.

Odłożyć mięso na bok, pomidory sparzyć i obrać ze skórki – następnie pozbyć się gniazd nasiennych, miąższ pokroić w paski. Paprykę również pokroić w paski. Całą główkę czosnku przeciąć na pół w poprzek.

Na patelni po smażeniu mięsa umieścić pomidory, czosnek i paprykę – doprawić solą i pieprzem – smażyć, aż pomidory lekko się skarmelizują i zrumienią. Po 5 minutach ponownie wrzucić na tę patelnię królika.

Całość doprawić słodką papryką i szafranem, zlać bulionem i gotować przez około 10 minut. Sprawdzić czy całość ma wyrazisty smak, następnie posypać całość surowym, krótko ziarnistym ryżem. Gotować odkryte przez 10 minut na średnim ogniu, następnie przykryć i dusić na małym ogniu bez mieszania – około 15 minut – lub do czasu, kiedy ryż do końca się ugotuje i wchłonie cały bulion. Uwaga ryż nie może być rozgotowany – jeśli można tak powiedzieć o ryżu to ma być lekko al dente.

Na ostatnie 3 minuty można dorzucić krewetki, całość posypać obficie natką pietruszki i skropić lekko cytryną tuż przed podaniem.

Pyszna, delikatna paella to idealne danie na upał, do tego odrobina wina i piękna kolacja jak znalazł. Kto trafi na serce królika będzie miał szczęście.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top