Smażone przegrzebki przepis
Przegrzebki czyli małże św. Jakuba to delikatne, białe mięso zamknięte w sporej muszli. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje, wystarczy je dobrze podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie przygotować delikatny sos – na tym co zostało na patelni. Można też smażyć pomarańczową część – koral, niektórzy bardzo lubią ten fragment – inni wręcz przeciwnie – na pewno warto spróbować.
Składniki na pyszną przekąskę z przegrzebków:
mięso przegrzebków 10-15 sztuk
pół główki czosnku
bardzo drobno pocięta natka pietruszki
pół szklanki dobrego białego wina
70-100 gramów masła
sól, pieprz
olej
Przepis na przegrzebki smażone:
Małże świętego Jakuba powinniśmy kupić jak najświeższe – w Polsce o nie trudno ale można je dostać w dobrych marketach lub np. w hurtowniach spożywczych – niestety czasem trzeba kupić od razu cały kilogram, ale warto w takiej sytuacji zaprosić kilku gości i zjeść przegrzebkową ucztę.
Małże lekko myjemy, oczyszczamy i odcinamy tak zwany koral – można go również zjeść ale smakuje inaczej niż mięso przegrzebków i zawiera bardzo dużo tłuszczu.
Czosnek wraz z łupią upiec do miękkości w piekarniku – pieczony czosnek delikatnie zagęści sos.
Przegrzebki należy bardzo dokładnie osuszyć (np. ręcznikiem papierowym) – przed smażeniem muszą być maksymalnie osuszone tak, żeby można uzyskać ładną przypaloną skorupkę.
Na patelnie wlewamy 2-3 łyżki oleju i rozgrzewamy do bardzo dużej temperatury. Najlepiej użyć profesjonalnej patelni stalowej, ale dobra będzie również patelnia z grubym dnem z nieprzywierającą powłoką.
Gdy olej zacznie lekko dymić rozkładamy przegrzebki na patelnię. Podczas układania małży powinniśmy usłyszeć głośne skwierczenie co oznacza, że patelnia jest dobrze rozgrzana. Smażymy maksymalnie po 10-12 sztuk – powinno być wystarczająco dużo miejsca na patelni, żeby małże smażyły się równomiernie.
Małże smażymy około 60-90 sekund z jednej strony (tej płaskiej), a następnie delikatnie przekładamy na drugą (również płaską) stronę i smażymy kolejne 60-90 sekund. Przed przełożeniem na drugą stronę powinniśmy zauważyć, że przegrzebki są ładnie zrumienione, a na patelni zostaje lekko przypalony osad.
Po podsmażeniu z obu stron małże zdejmujemy i odkładamy na talerz. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie rozpuszczamy pozostały osad po smażeniu przegrzebków. Po chwili dodajemy wyciśnięty (obrany) pieczony czosnek, chwilę smażymy całość i dodajemy natkę pietruszki. Patelnie zdejmujemy z ognia i dodajemy miękkie masło i mieszamy delikatnie całość. Na koniec sos przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przegrzebki podajemy z pieczywem (najlepiej bagietką) polane obficie sosem.