Mule w białym winie z szalotką i pietruszką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Mule w białym winie z szalotką i pietruszką skropione oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i duszone na maśle – brzmi skomplikowanie, ale to prostsze niż się Wam wydaje – cała operacja trwa 20 minut – jeszcze tylko połamać bagietkę i wyśmienita kolacja gotowa.

Mule w białym winie z szalotką i pietruszką – składniki

  • kilogram świeżych muli (omułków)
  • 15 szalotek lub 2 duże cebule
  • 50 gramów masła
  • 1,5 szklanki białego wina
  • chlust oliwy z oliwek
  • pęczek pietruszki

Mule w białym winie z szalotką i pietruszką – przepis

  1. Przygotowanie muli: kupione mule płuczemy w chłodnej wodzie, jeśli mają narośle lub resztki glonów – trzeba to oskrobać np. nożem. Należy wyrzucić wszystkie otwarte mule i tu pojawia się pytanie a te lekko rozchylone? Mam na te rozterki patent: chodzi o to aby używać wyłączne żywych osobników – czyli żeby sprawdzić czy żyją polewam je wodą – żywe mule zareagują i zamkną się w sobie – oznacza to, że bez obaw wrzucamy je do garnka.
  2. Ale zanim wrzucimy do garnka najpierw szklimy cebulę lub szalotkę na maśle z odrobiną oliwy uważając, żeby cebuli nie przypalić – żeby aromat nie był zbyt intensywny ani tym bardziej spalony.
  3. Na delikatnie zeszkloną cebulkę wrzucamy zamknięte mule, podlewamy je solidnie winem i dusimy koło 5 minut – do czasu aż zaczną się otwierać, można od czasu do czasu przemieszać, żeby ciepło rozchodziło się równomiernie.
  4. Chwilę przed zdjęciem ich z ognia posypujemy solidnie natką pietruszki, jeśli sos wydaje się za rzadki można dorzucić trochę masła.
  5. Skrapiamy cytryną – serwujemy w garnku z połamaną bagietką, która służy łatwiejszemu objadaniu się sosem.

I kolejna przestroga: Małży które się nie otworzyły nie wolno jeść – oznacza to, że przed gotowaniem nie żyły i mogą być nieświeże.

3/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Jeden komentarz

  1. […] soku z cytryny. Będzie pysznie i niesamowicie aromatycznie. Polecam też klasyczne wydanie: muli w białym winie – możecie serwować je w zależności od upodobań z makaronem lub same np. z […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *