Sos borowikowy
Sos borowikowy – kwintesencja jesieni czyli aromatyczny, delikatny i pyszny sos z borowików. jego sekretem jest długość smażenia grzybów – im krócej tym lepiej – grzyby powinny zachować swój kształt i być w sporych kawałkach – dzięki temu sos będzie jeszcze piękniej prezentował się na talerzu. Aby podkreślić smak grzybów warto na koniec skropić sos sokiem z cytryny i oprószyć go natką pietruszki. Sos idealny nie tylko do makaronu.
Sos borowikowy składniki:
3 garście dorodnych borowików (użyjcie też nóżek)
1 średnia cebula
sól, pieprz
pietruszka (natka)
sok z 1/4 cytryny
śmietana 30% około 1/3 szklanki
2 łyżeczki masła do smażenia i odrobina oleju, żeby masło się nie paliło.
Sos borowikowy przepis przygotowanie:
Borowiki delikatnie umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w sporą kostkę wraz z nóżkami – ja kroję grzyby w kawałki wielkości jajka przepiórczego.
Cebulą posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżeczce masła i odrobinie oleju.
Dodać prawdziwki, smażyć około 7 minut na średnim ogniu. Następnie dodać jeszcze jedną łyżeczkę masła – doskonale połączy i wzbogaci składniki sosu.
Doprawić solidnie solą, pieprzem i (opcjonalnie odrobiną tymianku). Wymieszać.
Następnie zalać śmietaną i gotować na małym ogniu około 2-3 minut. Dodać natkę pietruszki i sok z cytryny (opcjonalnie więcej pieprzu i soli).
Sos borowikowy jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kanapek. Delikatny, wyborny i niesamowicie aromatyczny – jeśli chcecie, żeby miał jeszcze więcej smaku możecie dodać kilka suszonych borowików.