Sałatka kanadyjska
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka kanadyjska – składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200g sera cheddar
- 150g kiełków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sałatka kanadyjska – przepis krok po kroku
- Umieść sałatę lodową w dużej misce.
- Pokrój ogórek, czerwoną i żółtą paprykę w kostkę i dodaj do miski z sałatą.
- Odsącz kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki, a następnie dodaj do miski.
- Pokrój ser cheddar w kostkę i dodaj do pozostałych składników.
- Dodaj kiełki, posiekaną czerwoną cebulę, natkę pietruszki i kolendrę.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, musztardę, sól i pieprz, a następnie polej tym dressingiem sałatkę.
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze połączyły się z sosem.
- Przełóż sałatkę kanadyjską do salaterki i podawaj.