Sałatka z awokado

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka z awokado – składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • garść świeżej kolendry (opcjonalnie)

Alternatywne składniki:

  • Zamiast limonki, można użyć soku z cytryny
  • Zamiast oliwy z oliwek, można użyć oleju rzepakowego
  • Zamiast kolendry, można użyć natki pietruszki

Sałatka z awokado – przepis krok po kroku

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżką. Pokrój w kostkę.
  2. Pomidora i ogórka umyj, pokrój w kostkę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Do miski dodaj awokado, pomidora, ogórka i cebulę.
  5. Wyciśnij sok z limonki i dodaj do miski.
  6. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj składniki.
  7. Jeśli używasz kolendry, posiekaj ją i dodaj do sałatki.
  8. Przełóż sałatkę do miseczek i podawaj od razu.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *