Krewetki z czosnkiem i chilli

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

5 min

Łączny czas:

15 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

azjatycka

Krewetki z czosnkiem i chili wrzucam do kategorii na szybko ponieważ przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 15 minut. I mimo tego, że się w kuchni nie narobimy:) końcowy efekt będzie oszałamiający:) Danie jest lekkie, zdrowe i aromatyczne,  a co najważniejsze bardzo smaczne. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają i tworzą harmonijna całość. Musimy pamiętać tylko o jednej rzeczy – średniej wielkości, szare (czytaj: surowe) krewetki smażymy najwyżej 4 minuty. Przesmażone są twarde i gumowate.

Krewetki z czosnkiem i chilli – składniki

  • krewetki tyle ile zjemy:) najlepiej szare i duże
  • kilka zmiażdżonych lub posiekanych ząbków czosnku
  • papryczka chili
  • sól lub sos rybny ( wtedy nie używamy już soli )
  • sok z limonki
  • trochę świeżego imbiru – o ile lubimy
  • świeża kolendra

Krewetki z czosnkiem i chilli – przepis

  1. Obrane i oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z limonki i na chwilkę odstawiamy.
  2. W międzyczasie siekamy czosnek, chili i kolendrę. Imbir trzemy na tarce.
  3. Rozgrzewamy woka i na odrobinie masła lub oleju smażymy czosnek, chili oraz imbir –  byle nie za długo:)
  4. Dorzucamy krewetki, które solimy lub skrapiamy sosem rybnym, smażymy dosłownie 3  lub 4 minuty, żeby krewetki pozostały jędrne i soczyste.
  5. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.

Myślę, ze za każdym razem obiecujemy sobie zjeść je przy stole z bagietką i popić dobrym białym winem, Jednak najczęściej jemy gorące, prosto z patelni.

4/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *