Naleśniki śmietanowe

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Naleśniki śmietanowe


Naleśniki śmietanowe to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naleśników. Są one delikatne, puszyste i doskonale komponują się z kremową śmietaną. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.

Naleśniki śmietanowe – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • śmietana do podania
  • owoce lub syrop do podania (opcjonalnie)

Naleśniki śmietanowe – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  2. W innym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie natłuść ją masłem lub olejem.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.
  6. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste i lekko chrupiące.
  7. Przełóż usmażone naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie pozostałego ciasta.
  8. Podawaj naleśniki śmietanowe z kremową śmietaną oraz ulubionymi owocami lub syropem.

Teraz, gdy znasz przepis na naleśniki śmietanowe, możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w domowym zaciszu. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *