Naleśniki po meksykańsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Naleśniki po meksykańsku to pyszne danie inspirowane kuchnią Meksyku. Połączenie delikatnych naleśników z pikantnym farszem sprawia, że są one idealne na obiad lub kolację. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbuj sam/a i rozkoszuj się smakiem Meksyku!

Naleśniki po meksykańsku – składniki

  • 6 naleśników
  • 300g mielonego mięsa (można użyć wołowiny lub kurczaka)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona
  • 1 puszka kukurydzy, odsączona
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • Starty ser żółty do posypania
  • Świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Naleśniki po meksykańsku – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  2. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze przypieczone.
  3. Dodaj paprykę, fasolę, kukurydzę, chilli w proszku, paprykę w proszku, kumin, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż składniki się połączą i podgrzeją.
  4. Na osobnej patelni rozgrzej trochę oleju i smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste.
  5. Na każdym naleśniku rozłóż porcję farszu meksykańskiego i posyp startym serem żółtym.
  6. Zwiń naleśniki w rulony i ułóż je na talerzu.
  7. Jeśli chcesz, możesz udekorować danie świeżą kolendrą.
  8. Podawaj ciepłe naleśniki po meksykańsku i ciesz się ich wyjątkowym smakiem!

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *