Ciastka owsiane z bananem
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciastka owsiane z bananem
Ciastka owsiane z bananem – składniki
- 2 dojrzałe banany
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki miodu lub syropu klonowego (alternatywnie: cukier brązowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki posiekanych orzechów (np. orzechów włoskich lub migdałów)
- opcjonalnie: ¼ szklanki rodzynków lub żurawiny
Ciastka owsiane z bananem – przepis krok po kroku
- Przed rozpoczęciem przygotowań, nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- W misce rozgnieć banany widelcem, aż staną się gładkie.
- Dodaj płatki owsiane, miód (lub syrop klonowy), cynamon, ekstrakt waniliowy oraz posiekane orzechy. Jeśli chcesz, możesz również dodać rodzynki lub żurawinę.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
- Na przygotowanej blasze, za pomocą łyżki, formuj małe placki z ciasta owsianego. Upewnij się, że są one równomiernie rozłożone na blasze.
- Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka przez około 15-20 minut, aż staną się lekko zrumienione na brzegach.
- Po upieczeniu, wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blasze przez kilka minut.
- Przenieś ostudzone ciastka na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
- Po ostudzeniu, Ciastka owsiane z bananem są gotowe do podania. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.