Lody kawowe
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Lody kawowe
Lody kawowe – składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie: posypka czekoladowa lub bita śmietana do dekoracji
Lody kawowe – przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko, cukier, kawę rozpuszczalną i ekstrakt z wanilii, mieszając, aż cukier i kawa się rozpuszczą.
- Do rondelka dodaj śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
- Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając, aż lody kawowe będą gładkie i zagęszczone.
- Zdejmij rondel z ognia i pozostaw lody kawowe do ostygnięcia.
- Gdy masa ostygnie, przelej ją do naczynia do lodów i umieść w zamrażarce.
- Co 30 minut przez pierwsze 2 godziny wyjmuj naczynie z zamrażarki i energicznie mieszaj lody kawowe, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
- Po 2 godzinach lody kawowe powinny być gotowe. Przełóż je do pucharków i udekoruj posypką czekoladową lub bitą śmietaną.
- Smacznego!