Lody truskawkowe

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Lody truskawkowe


Lody truskawkowe

Lody truskawkowe – składniki

  • 500g truskawek
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 200g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji

Lody truskawkowe – przepis krok po kroku

  1. Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W blenderze lub mikserze zblenduj truskawki na gładką masę.
  3. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
  4. Do ubitej śmietanki dodaj cukier i sok z cytryny, następnie delikatnie wymieszaj.
  5. Dodaj zmiksowane truskawki do śmietanki i ponownie delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Przełóż masę do foremek do lodów lub do pojemnika na lody.
  7. Włóż lody truskawkowe do zamrażarki na około 4-6 godzin, aż stwardnieją.
  8. Przed podaniem możesz udekorować lody truskawkowe listkami mięty.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi, orzeźwiającymi lodami truskawkowymi!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *