Lody kawowe

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Lody kawowe


Lody kawowe

Lody kawowe – składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: posypka czekoladowa lub bita śmietana do dekoracji

Lody kawowe – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej mleko, cukier, kawę rozpuszczalną i ekstrakt z wanilii, mieszając, aż cukier i kawa się rozpuszczą.
  2. Do rondelka dodaj śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając, aż lody kawowe będą gładkie i zagęszczone.
  4. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw lody kawowe do ostygnięcia.
  5. Gdy masa ostygnie, przelej ją do naczynia do lodów i umieść w zamrażarce.
  6. Co 30 minut przez pierwsze 2 godziny wyjmuj naczynie z zamrażarki i energicznie mieszaj lody kawowe, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
  7. Po 2 godzinach lody kawowe powinny być gotowe. Przełóż je do pucharków i udekoruj posypką czekoladową lub bitą śmietaną.
  8. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *