Sałatka szwajcarska
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka szwajcarska – składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 200g sera szwajcarskiego, np. ementalera
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 100g czarnych oliwek
- 100g kiełków
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sałatka szwajcarska – przepis krok po kroku
- Umieść sałatę masłową w dużej misce i porwij ją na mniejsze kawałki.
- Włóż do miski pokrojony w kostkę ser szwajcarski, ogórek, czerwoną paprykę, pomidora, cebulę, czarne oliwki i kiełki.
- Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie, aby dobrze się połączyły.
- W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
- Polij sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż sałatkę do salaterki i podawaj od razu.