Sałatka szwajcarska

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka szwajcarska – składniki

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 200g sera szwajcarskiego, np. ementalera
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 100g czarnych oliwek
  • 100g kiełków
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sałatka szwajcarska – przepis krok po kroku

  1. Umieść sałatę masłową w dużej misce i porwij ją na mniejsze kawałki.
  2. Włóż do miski pokrojony w kostkę ser szwajcarski, ogórek, czerwoną paprykę, pomidora, cebulę, czarne oliwki i kiełki.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie, aby dobrze się połączyły.
  4. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
  5. Polij sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż sałatkę do salaterki i podawaj od razu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *