Wafle z mlekiem w proszku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Wafle z mlekiem w proszku – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki wody

Wafle z mlekiem w proszku – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, mleko w proszku, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj olej roślinny, ekstrakt waniliowy i wodę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść jej powierzchnię olejem.
  5. Nałóż porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę i zamknij ją. Piecz wafle przez około 3-4 minuty, aż staną się złociste i chrupiące.
  6. Powtarzaj proces aż zużyjesz całe ciasto.
  7. Podawaj wafle z mlekiem w proszku na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym sosem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *