Lody porzeczkowe

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Lody porzeczkowe


Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe – składniki

  • 500g porzeczek (można użyć również innych owoców jagodowych)
  • 200g cukru (lub dowolnego słodzika)
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Lody porzeczkowe – przepis krok po kroku

  1. Umieść porzeczki (lub inne owoce jagodowe) w garnku i dodaj cukier (lub słodzik). Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną i puścią sok.
  2. Przełóż owoce do sitka i odcedź sok. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
  4. Do ubitej śmietanki dodaj sok z porzeczek (lub innych owoców jagodowych) oraz sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Przełóż masę do pojemnika na lody i zamknij szczelnie. Umieść w zamrażarce na około 4-6 godzin, aż lody porządnie zamarzną.
  6. Po wyjęciu z zamrażarki, lody porzeczkowe są gotowe do podania. Możesz je podać w miseczkach lub w wafelkach.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *