Sałatka z brokułem i fetą
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka z brokułem i fetą
Sałatka z brokułem i fetą – składniki
- 1 główka brokułu
- 100g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka (może być czerwona, żółta lub zielona)
- 1 garść czarnych oliwek
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka z brokułem i fetą – przepis krok po kroku
- Brokuł podziel na różyczki, umyj i ugotuj al dente. Odstaw do ostygnięcia.
- Ser fetę pokrój w kostkę.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Oliwki pokrój na plasterki.
- W dużej misce połącz brokuły, fetę, cebulę, paprykę, oliwki i natkę pietruszki.
- W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Polij sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Sałatkę podawaj schłodzoną.