Jajko w awokado
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jajko w awokado
Jajko w awokado – składniki
- 2 awokado
- 4 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
Jajko w awokado – przepis krok po kroku
- Przygotuj jajka: gotuj je na twardo przez około 8-10 minut, następnie ostudź i obierz ze skorupek.
- Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Delikatnie wydrąż miąższ, tworząc większą dziurkę w środku.
- W miseczce rozgnieć wydrążony miąższ awokado widelcem, aż stanie się gładki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na każdej połówce awokado umieść po jednym ugotowanym jajku, delikatnie wciskając je w wydrążoną dziurkę.
- Posyp jajka solą i pieprzem.
- Jeśli chcesz, posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem dla dodatkowego smaku i dekoracji.
- Podawaj od razu i ciesz się pysznym Jajkiem w awokado!