Domowe lody krówkowe
Czas przygotowania:
4 godz. 40 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
4 godz. 40 min
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Domowe lody krówkowe – składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 10 krówek klasycznych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie: posypka krówkowa lub karmelowa do dekoracji
Domowe lody krówkowe – przepis krok po kroku
- W rondelku rozpuść krówki na małym ogniu, ciągle mieszając, aż staną się płynne i gładkie.
- W osobnym garnku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodaj rozpuszczone krówki do podgrzanej śmietanki kremówki i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mleko skondensowane słodzone i ekstrakt z wanilii, ponownie dokładnie wymieszaj.
- Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje nieco.
- Zdejmij garnek z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia.
- Gdy masa ostygnie, przelej ją do foremek do lodów lub do pojemnika na lody.
- Włóż lody do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub do momentu, gdy będą całkowicie zamrożone.
- Przed podaniem, możesz udekorować lody posypką krówkową lub karmelową.
- Serwuj Domowe lody krówkowe i ciesz się ich wyjątkowym smakiem!