Makaron z sosem dyniowym
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Makaron z sosem dyniowym – składniki
- 300g makaronu (np. spaghetti lub penne)
- 1 mała dynia (ok. 500g)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- Sól i pieprz do smaku
- Parmezan do posypania (opcjonalnie)
Makaron z sosem dyniowym – przepis krok po kroku
- Przygotuj dynię, obierając ją, usuwając nasiona i krojąc w kostkę.
- W dużym garnku gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
- W innym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
- Dodaj pokrojoną dynię do garnka z cebulą i czosnkiem. Smaż przez około 10 minut, aż dynia będzie miękka.
- Dodaj suszony tymianek, mielony kumin i gałkę muszkatołową. Mieszaj przez chwilę, aby przyprawy się rozprowadziły.
- Dodaj bulion warzywny i śmietanę kremówkę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Sezonuj sosem solą i pieprzem według własnego smaku.
- Przełóż ugotowany makaron do garnka z sosem dyniowym i delikatnie wymieszaj, aby makaron został pokryty sosem.
- Serwuj Makaron z sosem dyniowym na talerzach, posypany startym parmezanem, jeśli chcesz.