Makaron z cukinią i sosem cytrynowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym – składniki

  • 300g makaronu spaghetti
  • 2 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 1/2 szklanki świeżego koperku (posiekany)
  • Sól i pieprz do smaku

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
  2. W międzyczasie, umyj cukinie i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojone cukinie. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cukinie będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
  4. Dodaj do cukinii posiekany czosnek i skórkę startą z cytryny. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając, aby aromaty się połączyły.
  5. Odcedź makaron, ale zachowaj niewielką ilość wody z gotowania.
  6. Do rondla z cukinią i czosnkiem dodaj sok z cytryny i odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Dodaj odcedzony makaron do rondla i delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył makaron.
  8. Na koniec posyp danie posiekanym koperkiem i skórką cytrynową.
  9. Serwuj gorący makaron z cukinią i sosem cytrynowym natychmiast.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *