Zapiekany kurczak po grecku
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
25 min
Łączny czas:
40 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
grecka
Zapiekany kurczak po grecku – składniki
- 4 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 cukinia
- 4 pomidory
- 200g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. oregano, bazylia) do posypania
Zapiekany kurczak po grecku – przepis krok po kroku
- Przygotuj składniki: pokrój cebulę w piórka, papryki w paski, cukinię w plastry, a pomidory w kostkę. Ser feta pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
- Dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Dodaj papryki i cukinię, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj pomidory i duś przez około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.
- Przełóż zawartość garnka do naczynia żaroodpornego. Posól i popieprz do smaku.
- Rozłóż na wierzchu kawałki sera feta.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zezłoci.
- Podawaj zapiekany kurczak po grecku posypany świeżymi ziołami.