Halloumi zapiekane po grecku

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

grecka

Halloumi zapiekane po grecku – składniki

  • 250g sera halloumi
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Halloumi zapiekane po grecku – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Pokrój pomidory, cebulę i paprykę w plastry. Posiekaj czosnek.
  2. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, oregano, bazylię, sól i pieprz.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż zacznie pachnieć.
  4. Dodaj plastry pomidorów, cebulę i paprykę. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
  6. Na tej samej patelni usmaż plastry sera halloumi z obu stron, aż staną się złociste.
  7. Ułóż plastry sera halloumi na warzywach w naczyniu żaroodpornym.
  8. Skrop wszystko przygotowanym wcześniej sosem oliwowym.
  9. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15 minut, aż ser się roztopi i warzywa będą miękkie.
  10. Podawaj gorące Halloumi zapiekane po grecku jako przystawkę lub danie główne.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *