Zapiekany kurczak po grecku

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

grecka

Zapiekany kurczak po grecku – składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 cukinia
  • 4 pomidory
  • 200g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. oregano, bazylia) do posypania

Zapiekany kurczak po grecku – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj składniki: pokrój cebulę w piórka, papryki w paski, cukinię w plastry, a pomidory w kostkę. Ser feta pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  3. Dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Dodaj papryki i cukinię, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Dodaj pomidory i duś przez około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.
  6. Przełóż zawartość garnka do naczynia żaroodpornego. Posól i popieprz do smaku.
  7. Rozłóż na wierzchu kawałki sera feta.
  8. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zezłoci.
  9. Podawaj zapiekany kurczak po grecku posypany świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *