Makaron z cukinią i sosem cytrynowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym – składniki
- 300g makaronu spaghetti
- 2 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna (sok i skórka)
- 1/2 szklanki świeżego koperku (posiekany)
- Sól i pieprz do smaku
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym – przepis krok po kroku
- W dużym garnku gotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
- W międzyczasie, umyj cukinie i pokrój je w cienkie plasterki.
- W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojone cukinie. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cukinie będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
- Dodaj do cukinii posiekany czosnek i skórkę startą z cytryny. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając, aby aromaty się połączyły.
- Odcedź makaron, ale zachowaj niewielką ilość wody z gotowania.
- Do rondla z cukinią i czosnkiem dodaj sok z cytryny i odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj odcedzony makaron do rondla i delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył makaron.
- Na koniec posyp danie posiekanym koperkiem i skórką cytrynową.
- Serwuj gorący makaron z cukinią i sosem cytrynowym natychmiast.
Smacznego!